Zwarte “Sparkle” tuniek

Maralyn
  • feb
  • 7
  • 2016

guimpe-zwarte Sparkle tuniek

Guimpe is een haaktechniek die gebruik maakt van 2 evenwijdige hulpnaalden. Je haakt op deze manier meerdere banen van lussen, die je op allerlei manieren aan elkaar kunt zetten. Kijk voor uitleg over deze manier van haken op de pagina Guimpetechniek.

Bij de tuniek op deze pagina is een golvend patroon gebruikt en zijn de banen aan elkaar gehaakt met boogjes van lossen, zodat het het een open kantwerk is geworden. Door het glinsterende zwarte garen “Sparkle” (te koop bij Zeeman) krijgt het geheel een bijzondere uitstraling.

Het patroon ziet er misschien ingewikkeld uit maar dat valt heel erg mee. Het bestaat uit 5 horizontale banen, aan elkaar gehaakt met rijen van boogjes. De onderste rand bestaat uit 8 verticaal aan elkaar gehaakte baantjes zodat dit ook als een horizontale baan verwerkt kan worden. Met de middelste verticale baan (van hals tot onderkant) wordt het geheel aan elkaar gezet en heb je een tuniek zoals hiernaast afgebeeld.


Op deze pagina vind je het patroon voor maat 34/36 maar het is in meerdere maten verkrijgbaar. Klik op 1 van onderstaande links om het als PDF te downloaden:


Maat 34/36

Sparkle garenMateriaal

3 bollen Zeeman “Sparkle” zwart van elk 100 gram
(95% Acryl, 5% metaalgaren. Looplengte 280 meter)
1 guimpevork
1 haaknaald nr 5

Patroon

Guimpepatroon 1

Guimpe - zwarte sparkle tuniek guimpepatroon 1

Zie tekening guimpepatroon 1, tussen A en B is 1 x het patroon = 16 cm.
Pennen van de guimpevork 10 cm breed zetten. Aantal lussen deelbaar door 28 + 2.

Afwerking van de guimpebaan

In de afbeelding is dit de oranje gekleurde rij.

Aan de ene kant van de guimpebaan telkens:

 2 lussen met de haaknaald aan de achterkant insteken en 1 vaste haken, 3 lossen *. Tussen * en * 7 x. Dan 14 lussen met de haaknaald aan de achterkant insteken en 1 vaste haken, 3 lossen. Daarna opnieuw beginnen vanaf  *.

De andere kant van dezelfde guimpebaan:

Beginnen met 14 lussen met de haaknaald aan de achterkant insteken en 1 vaste haken, 3 lossen. Dan 2 lussen met de haaknaald aan de achterkant insteken en 1 vaste haken, 3 lossen *. Tussen * en * 7 x.

Het resultaat is een golvend patroon.

Baan 1

Rugdeel + achterkant mouwen. Van linkerhand tot rechterhand.

Guimpe-zwarte sparkle tuniek patroondeel 1 maat 34-36

Aan elke kant 310 lussen.

Bovenkant:

Beginnen met 2 lussen aan de achterkant insteken en hierop 1 vaste haken, 3 lossen *. (Tussen * en * 4 x), daarna verder met 11 x guimpepatroon 1 (tussen A en B).
Eindigen met 3 x  2 lussen aan de achterkant insteken en hierop 1 vaste haken, 3 lossen *. Eindigen met 2 lussen aan de achterkant insteken en 1 vaste haken.

Onderkant:

Beginnen met 8 lussen aan de achterkant insteken en 1 vaste haken, 3 lossen, dan verder met 11 x guimpepatroon 1. Eindigen met 8 lussen aan de achterkant insteken en 1 vaste haken.

De groene lijn in de afbeelding is middenachter, vanaf hier in spiegelbeeld verder werken. De blauwe en rode pijlen geven de lengte van de mouwen aan.

Baan 2

Voorkant mouwen.
2 x hetzelfde deel guimpen, een linker en rechter deel.

Guimpe-zwarte sparkle tuniek patroondeel 2 maat 34-36

Aan elke kant 142 lussen.

Bovenkant:

Beginnen met 8 lussen aan de achterkant insteken en hierop 1 vaste haken, 3 lossen, dan verder met guimpepatroon 1. Eindigen met 8 lussen aan de achterkant insteken en hierop 1 vaste haken.

Onderkant:

Beginnen met * 2 lussen aan de achterkant insteken en hierop 1 vaste haken, 3 lossen *. (Tussen * en * 4 x). Daarna verder met guimpepatroon 1 (tussen A en B) .
Eindigen met 3 x * 2 lussen aan de achterkant insteken en hierop 1 vaste haken, 3 lossen *. Eindigen met 2 lussen aan de achterkant insteken en hierop 1 vaste haken.

Baan 3

Rugdeel + aan beide kanten deel van het voorpand tot aan de bies.

Guimpe - zwarte sparkle tuniek patroondeel 3 maat 34-36

Aan elke kant 114 lussen.

De groene lijnen geven de overgang tussen voor- en achterpand aan.

Bovenkant:

Beginnen met 8 lussen aan de achterkant insteken en hierop 1 vaste haken, 3 lossen, dan verder met guimpepatroon 1. Eindigen met 8 lussen aan de achterkant insteken en hierop 1 vaste haken.

Onderkant:

Beginnen met * 2 lussen aan de achterkant insteken en hierop 1 vaste haken, 3 lossen *. (Tussen * en * 4 x). Daarna verder met guimpepatroon 1 (tussen A en B) .
Eindigen met 3 x * 2 lussen aan de achterkant insteken en hierop 1 vaste haken, 3 lossen *. Eindigen met 2 lussen aan de achterkant insteken en hierop 1 vaste haken.

Baan 4

Rugdeel + aan beide kanten deel van het voorpand tot aan de bies.
! Anders dan baan 3 door de minderingen.

Guimpe - zwarte sparkle tuniek patroondeel 4 maat 34-36

Aan elke kant 114 lussen.

Bovenkant als baan 3.

Onderkant:

Beginnen met * 2 lussen aan de achterkant insteken en hierop 1 vaste haken, 3 lossen *. Tussen * en * 4 x. Dan 14 lussen aan de achterkant tegelijk opnemen en hierop 1 vaste haken, 3 lossen.

Minderen: 3 lussen aan de achterkant opnemen en hierop 1 vaste haken, 3 lossen, dit nog een keer herhalen. Dan * 2 lussen aan de achterkant insteken en hierop 1 vaste haken, 3 lossen*. Tussen * en * 4 x.

14 lussen aan de achterkant tegelijk opnemen en hierop 1 vaste haken, 3 lossen. * 2 lussen aan de achterkant insteken en hier 1 vaste op haken, 3 lossen*. Tussen * en * 7 x. 14 lussen aan de achterkant tegelijk opnemen en hierop 1 vaste haken, 3 lossen. * 2 lussen aan de achterkant insteken en hier 1 vaste op haken, 3 lossen*. Tussen * en * 4 x.

Nog een keer minderen aan de rechterkant: 3 lussen aan de achterkant opnemen en hierop 1 vaste haken, 3 lossen, dit nog een keer herhalen.

14 lussen aan de achterkant tegelijk opnemen en hierop 1 vaste haken, 3 lossen. * 2 lussen aan de achterkant insteken en hier 1 vaste op haken, 3 lossen*. (Tussen * en * 2 x herhalen). Eindigen met 2 lussen aan de achterkant insteken en hierop 1 vaste haken.

Baan 5

Rugdeel + aan beide kanten deel van het voorpand tot aan de bies.
! met minderingen.

Guimpe - zwarte sparkle tuniek patroondeel 5 maat 34-36

Aan elke kant 114 lussen.

Bovenkant:

Beginnen met * 8 lussen aan de achterkant insteken en hierop 1 vaste haken, 3 lossen *. Tussen * en * 4 x. Dan * 2 lussen aan de achterkant insteken en hierop 1 vaste haken, 3 lossen *. tussen * en * 4 x.

Minderen: 3 lussen aan de achterkant opnemen en hierop 1 vaste haken, 3 lossen, dit nog een keer herhalen.

14 lussen aan de achterkant tegelijk opnemen en hierop 1 vaste haken, 3 lossen. Dan 2 x guimpepatroon 1.

Minderen aan de rechterkant: 3 lussen aan de achterkant opnemen en hierop 1 vaste haken, 3 lossen, dit nog een keer herhalen. * 2 lussen aan de achterkant insteken en hierop 1 vaste haken, 3 lossen *. Tussen * en * 4 x.

Eindigen met 8 lussen aan de achterkant tegelijk opnemen en hierop 1 vaste haken.

Onderkant als baan 3.

Guimpepatroon 2

Pennen van de guimpevork 8 cm breed.

Guimpe - zwarte sparkle tuniek guimpepatroon 2

Baan 6

Onderkant trui. 

8 x deze baan guimpen van 20 lussen aan elke kant. Guimpevork 8 cm breed.
Banen aan elkaar haken met halve vasten: 2 banen naast elkaar leggen, 1 lus van de ene baan tegelijk met 1 lus van de andere baan aan de achterkant insteken en 1 halve vaste haken. Herhalen tot alle lussen aan elkaar zitten. Zie tekening guimpepatroon 2. Ook de eerste boogjesrij voor het samenvoegen aan de andere panden is hier alvast getekend.


Guimpe - zwarte sparkle tuniek patroondeel 7Baan 7

Voorbies.

2 banen van 120 lussen aan elke kant. In het midden 100 lussen van elke baan aan elkaar haken met halve vasten (zie baan 6) De bovenste 20 lussen worden niet aan elkaar gezet, maar worden elk apart verder gehaakt: Elke lus aan de achterkant insteken en 1 halve vaste haken. 16 x herhalen dan 2 lussen aan de achterkant insteken en hierop 1 halve vaste haken, dit nog een keer herhalen.

Samenvoegen

Aan elkaar haken met rijen van boogjes. Zie tekening guimpepatroon 1, elke rij van boogjes heeft zijn eigen kleur.

Eerste rij: beginnen met 5 lossen en 1 vaste in de vaste van de guimpebaan, herhalen tot het eind van de rij.

De 2e en volgende rijen: telkens 5 lossen en 1 vaste op het boogje van de vorige rij.

De laatste rij van boogjes: 2 lossen, 1 vaste in de vaste van de bovenliggende guimpebaan, 2 lossen, 1 vaste in het boogje van de vorige rij, 2 lossen *. Tussen * en * herhalen tot het eind.

Baan 1 en 2 vormen samen de mouwen:

Aan de bovenkant het gedeelte tussen de blauwe pijlen van baan 1 aan het gedeelte tussen de blauwe pijlen van baan 2 haken met de boogjesrijen als in guimpepatroon 1 .

Aan de onderkant op dezelfde manier aan elkaar haken tussen de oranje pijlen.

Guimpe - zwarte sparkle tuniek mouwen baan 1_2

Banen 1 en 2

Guimpe - zwarte sparkle tuniek mouwen baan 3

Baan 3

Baan 3 aan baan 2 haken:

Beginnen bij de roze stip tot aan de roze pijl.

De laatste rij boogjes vasthaken aan de zijkant van de boogjesrijen tussen baan 1 en 2. Op de afbeelding is dit oranje gekleurd (tussen de roze en de oranje pijl)

Het volgende deel vasthaken aan het middenstuk van baan 1. (Op bovenstaande afbeelding blauw gekleurd)

Aan de linkerkant ook de laatste rij boogjes vasthaken aan de boogjesrijen tussen baan 1 en 2 (het oranje gedeelte).

En het laatste stukje (roze) aan de linkerbaan 2.

Baan 3, 4, en 5 aan elkaar haken met de rijen boogjes, en ook de 10 samengehaakte banen 6 aan de onderkant met boogjesrijen vasthaken aan baan 5.

Beide delen van baan 7 met halve vasten vastzetten aan de linker- en rechter voorpand. De eerste 20 lussen aan de laatste baan 6 vasthaken zoals bij baan 6 omschreven.

Langs de hals 2 rijen vasten haken.

Guimpe - zwarte Sparkle tuniek voorpand maat 34-36

Voorpand

Guimpe - zwarte Sparkle tuniek achterpand maat 34-36

Achterpand


Download als PDF:

Reacties zijn welkom

*Verplicht veld

*

*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.