Shawl en muts

Maralyn
  • feb
  • 8
  • 2016

Guimpe patroon - shawl en muts

Guimpe is uitermate geschikt om een shawl van te maken. Kies een mooie wol, guimp 1 of meerdere banen naast elkaar en je hebt al een heerlijke warme shawl.

De shawl op deze pagina is gemaakt van Royal melange garen van Zeeman.  4 lange banen van dit gemêleerde garen in de kleuren wit, zwart en grijs, zijn aan elkaar gehaakt met het effen zwarte Royal garen. Een paar toefjes franje aan beide uiteinden en het is in korte tijd helemaal af.

Maak er gelijk een muts bij van hetzelfde garen. Op deze pagina vind je het patroon van de hiernaast afgebeelde shawl en baret.

Op de pagina Guimpetechniek vind je uitleg over deze manier van haken.


Beide patronen zijn ook te downloaden als PDF:


Materiaal

Royal garen2 bollen Zeeman Royal (melange) van elk 100 gram
(100% acryl. Looplengte 240 meter)
2 bollen Zeeman Royal (zwart) van elk 100 gram
(100% acryl. Looplengte 241 meter)
Guimpevork
Haaknaald nr 5

Shawl

2,5 meter lang en 30 cm breed.

Het patroon

guimpe - patroon shawl

Guimpevork op 6 cm breed zetten.

4 banen van circa 300 lussen aan elke kant guimpen.

Afwerken: 2 lussen tegelijk aan de achterkant met de haaknaald oppakken en 1 vaste haken, 1 losse. Dit herhalen en eindigen met 1 vaste op de laatste 2 lussen.

De banen aan elkaar haken door 1 vaste op de eerste vaste van de ene guimpebaan te haken, 3 lossen, 1 vaste op de eerste vaste van de volgende guimpebaan, * 3 lossen, 1 vaste op de volgende vaste van de eerste baan, 3 lossen, 1 vaste op de volgende vaste van de andere guimpebaan*. Tussen * en * steeds herhalen. Zie ook de tekening van het patroon.

Franje

Draden van steeds 40 cm knippen voor de franje. Het midden van telkens 2 draden zwart en 2 draden melange  door een opening aan de korte kant van de shawl halen, door de lus die zo ontstaat de franjedraden halen. (14x).

Muts

Guimpevork op 6 cm.

De guimpebanen van de muts worden steeds in het rond verwerkt. Na de vaste van de laatste lus 1 halve vaste op de eerste vaste haken, dan de draad afknippen.

guimpe - muts patroon 1

Baan 1

Aan elke kant 144 lussen

De buitenkant van de guimpebaan: telkens 2 lussen tegelijk oppakken en hierop  1 vaste haken, 1 losse. Herhalen en eindigen met 1 halve vaste in de eerste vaste.

De binnenkantkant van de baan: de haaknaald aan achterkant tegelijk door 4 lussen steken en hierop 1 vaste haken, 1 losse. Herhalen en eindigen met 1 halve vaste in de eerste vaste. Dan nog 1 rij kreeftesteek haken. (Vasten haken van links naar rechts, dus achteruit).

Baan 2

Aan elke kant 144 lussen

Als baan 1, echter zonder de rij kreeftesteek. De buitenste randen van de cirkels die je zo gekregen hebt (baan 1 en 2) aan elkaar haken: 1 vaste op de eerste vaste van de ene guimpebaan, 2 lossen, 1 vaste op de eerste vaste van de volgende guimpebaan, * 2 lossen, 1 vaste op de volgende vaste van de eerste baan, 2 lossen, 1 vaste op de volgende vaste van de andere guimpebaan*. Tussen * en * steeds herhalen. Eindigen met een halve vaste op de eerste vaste.

Baan 3

Aan elke kant 72 lussen

De buitenkant van de guimpebaan: telkens 2 lussen tegelijk oppakken en hierop  1 vaste haken, 1 losse. Herhalen en eindigen met 1 halve vaste in de eerste vaste.

De binnenkantkant van de baan: de haaknaald aan achterkant tegelijk door 4 lussen steken en hierop 1 vaste haken, 1 losse. Herhalen en eindigen met 1 halve vaste in de eerste vaste.

Direct doorgaan met de laatste rij:
Beginnen met 3 lossen als eerste dubbele stokje. In het rond 9 dubbele stokjes samenhaken, daarbij in de vorige guimpebaan steeds 1 vaste overslaan. Alle dubbele stokjes in 1 keer doorhalen.

 

guimpe - muts patroon 2

De banen 2 en 3 aan elkaar haken: * 1 vaste in de vaste van guimpebaan 2, 2 lossen, 1 vaste in de vaste van guimpebaan 3, 2 lossen*. Tussen * en * steeds herhalen, eindigen met een halve vaste in de eerste vaste.


Download als PDF:

Reacties zijn welkom

*Verplicht veld

*

*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.